Каталог
ru
ua

Види матраців

Присвячується всім незручним матрацам. Матраців, в яких стирчать пружини створюють ефект масажу. Матраців, які провалювалися в несподіваних для цього місцях.
Але в цій статті ми поговоримо про його світлі сторони, про те, як варто підходити до вибору такого важливого елемента вашої спальні.
Перш ніж вирушати в магазин, потрібно знати, як правильно вибрати матрац. А це не так просто, як може здатися на перший погляд - слід враховувати не тільки величину ліжка і ваші особисті переваги, але і безліч інших чинників.

Які бувають матраци
У будь-якому меблевому магазині вам запропонують десятки матраців. Як вибрати матрац, щоб він довгі роки допомагав вашому тілу відпочити?

Класифікація матраців по типу конструкції
Якість матраца багато в чому залежить від його «начинки». Найчастіше під оббивкою приховані пружини, однак, вони бувають різні. А деякі моделі і зовсім не містять пружин, забезпечуючи пружність за допомогою інших матеріалів.

Пружинні матраци бувають з залежними і незалежними пружинами. У першому випадку пружини переплетені один з одним певним чином, а в другому - кожна пружина знаходиться в окремому тканинному «стакані». Матраци з незалежними пружинними блоками зручніше, так як ізольовані один від одного пружини краще підлаштовуються під форму тіла. 256 пружин на квадратний метр - стандарт для більшості матраців цього типу. Така велика кількість пружин робить матрац дуже зручним.

 

 

Безпружинні матраци - блок зі штучного або натурального латексу, кокосового волокна, а також різноманітних синтетичних високотехнологічних матеріалів. До безпружинні відносяться також надувні і водяні матраци.

 

 

Типи матраців в залежності від матеріалу наповнювача
Якщо з пружинами все більш-менш зрозуміло, то різноманітність наповнювачів може збити з пантелику - матеріалів дуже багато, і якщо одні застосовуються з часів наших бабусь і дідусів, то інші з'явилися зовсім недавно і пересічному покупцеві про них мало що відомо.

Латекс. Природний матеріал, який відрізняється пружністю, гіпоалергенністю і анатомічністю. Крім того, латекс гігієнічний і забезпечує хорошу підтримку хребта.

 

 

Кокосова койра. Еластичний, міцний і гіпоалергенний матеріал, який володіє високими бактерицидними властивостями і використовується в якості наповнювача для жорстких матраців.

 

 

Пінополіуретан. Матеріал, який характеризується високою еластичністю, хорошою вентиляцією і гіпоалергенністю.

 

Меморіформ. Гіпоалергенний високотехнологічний наповнювач для матраців на основі поліуретану, міцний, надійний і довговічний. Являє собою в'язкоеластичний піну, осередки якої схожі на маленькі пружинки, стискають під впливом ваги тіла.

 

Меморілатекс. Повітропроникний матеріал стільникової структури, які не сприйнятливий до температурних перепадів. Цей матеріал дуже довговічний.

 

В'язкоеластичний піна. Даний інноваційний гіпоалергенний матеріал володіє «ефектом пам'яті» і забезпечує максимально природне положення хребта, не перешкоджаючи кровообігу під час відпочинку.

 

Сизаль. Натуральне волокно з високими антистатичними властивостями, здатне легко пропускати повітря і випаровувати вологу, що виділяється під час сну. Дуже міцний матеріал, розрахований на інтенсивні навантаження.

 

Це далеко не повний перелік наповнювачів для матраців. Для виробництва матраців використовуються також повсть, кінський волос і натуральна шерсть, латекс з різними добавками, струтофайбер і інші матеріали, як природні, так і синтетичні.

Двосторонні й односторонні матраци
Більшість матраців, представлених в магазинах, односторонні, проте деякі компанії, що спеціалізуються на випуску ортопедичних матраців, пропонують і двосторонні моделі.

 

У двосторонніх матрацах боку можуть мати різну жорсткість і різний тип покриття. Наприклад, двосторонні матраци для різних сезонів з «зимової» сторони мають вовняну прошарок і більш м'який наповнювач для збереження тепла, а «літня» сторона покрита гигроскопичной тканиною і забезпечує хороший повітрообмін в спекотні місяці.

 

Ортопедичні матраци
Вони сконструйовані таким чином, щоб забезпечувати оптимальну підтримку хребта, зберігаючи здоров'я опорно-рухового апарату. Він відповідає анатомічним контурам тіла, запобігаючи онімінню в кінцівках і інші види дискомфорту. Людям, що страждають болями в хребті, а також хворобами зв'язок і суглобів, ортопедичний матрац необхідний. А для здорових - якісний ортопедичний матрац стане ефективною профілактикою проблем зі спиною.

Який матрац вибрати
Основний критерій вибору матраца - особисті переваги, проте слід враховувати й інші моменти - такі як ваша вага і вік, а також стан здоров'я.

Враховуємо зріст, вага і вік

Повним людям краще віддати перевагу жорстких матраців, худим - м'яким, наприклад, з незалежними пружинами або з наповнювачем з латексу. Люди середньої комплекції можуть з комфортом спати на будь-якому матраці.

Вік також дуже важливий - літнім людям лікарі не рекомендують спати на матрацах високого ступеня жорсткості, так як це може спровокувати проблеми з хребтом і кровообігом. Вибрати матрац дитині трохи складніше. Дітям молодшого шкільного віку і підліткам зазвичай рекомендують жорсткі безпружинні матраци, наприклад з синтетичних спінених матеріалів. Дитячий матрац повинен бути міцним - діти обов'язково будуть стрибати і грати на ньому. При виборі матраца для зовсім маленьких дітей головним критерієм буде гігроскопічність. Ідеальним варіантом може стати матрацик товщиною 3-7 см з наповнювачем з кокосового волокна.

Кращий матрац для двох - модель середньої жорсткості з незалежними пружинами. Якщо один з сплячих часто перевертається уві сні або встає, друга половина матраца залишається нерухомою.

Модель середньої жорсткості з незалежними пружинами

 

Матрац не повинен бути занадто коротким, проте ще важливіше, щоб він відповідав розмірам ліжка і не звисала над краем. Розрахувати розмір матраца просто - він повинен бути як мінімум на 20 см більше вашого росту. Ширина односпального матраца - від 80 см, двоспального - від 160 см.

Враховуємо стан здоров'я

Натуральні матеріали екологічні і довговічні, однак багато хто з них протипоказані алергікам, так що якщо ви схильні до алергії, віддайте перевагу синтетичним матеріалам.

Людям із захворюваннями поперекового відділу хребта рекомендується звернути увагу на м'які моделі, що забезпечують хорошу підтримку попереку. Матраци середньої жорсткості ідеальні для людей з проблемами в грудному відділі хребта. Жорсткі матраци більше підійдуть тим, хто страждає від болів у верхній частині спини і остеохондрозу, а також всім, хто хотів би поліпшити поставу.

 


Будь-яке використання матеріалу можливе тільки з дозволу адміністрації сайту і посилання на джерело.