Каталог
ru
ua

Як облаштувати маленьку кухню

Кожній господині хочеться, щоб її кухня була не тільки красива, але і зручна, функціональна, акуратна. Тому до її планування слід підійти з особливою увагою. Важливо використовувати кожен «шматочок» території для зберігання продуктів, посуду і приладдя. Грамотно підбирайте матеріали, меблі, побутову техніку.

Так, навіть на самому крихітному просторі можна створити ідеальне місце для сімейних вечерь, посиденьок з друзями і приготування своїх кулінарних шедеврів. АКЛАС розповість про деякі хитрощі, які допоможуть вам правильно продумати інтер'єр невеликої кухні.

 

Кухонний гарнітур

Найголовніше правило маленьких кухонь полягає в використанні будь-якого вільного місця, яке знадобиться для зберігання продуктів і речей, а також яке зробить вашу кухню цілісною.

Наприклад, верхні навісні шафки краще зробити такими, щоб доходили до самої стелі. Такий гарнітур дозволяє виглядати кухні монолітно і красиво. Також подібна меблі дозволить заховати трубу від витяжки. На верхніх поличках можна буде покласти рідко використовувані предмети. А ще зверху не буде накопичуватися непотрібний «колекційний» мотлох, пил і осів жир.

 

Не варто купувати / замовляти кухонні гарнітури з прозорими або матовими вставками. Інакше ваша кухня буде перевантажена зайвими деталями і виглядати дещо неохайно. Подібні елементи допускаються тільки у великих приміщеннях.

Кухні без навісних шафок не є практичними і ніби не доробили. Функціонально верхні антресолі просто необхідні. Адже в них необхідно заховати не лише посуд, а й багато інших необхідних для приготування їжі дрібниць. А відкриті полиці теж не врятують становище. Вони виглядають круто і оригінально тільки в просторих кухнях.

Пам'ятайте, що на маленькій кухні не місце масивних меблів, вона буде виглядати дуже громіздко і недоречно. Зупиніть свій вибір на легких компактних виробах. Наприклад, скляний стіл, прозорі стільці з полікарбонату або барні табурети на тонких ніжках.

 

Часто продавці кухонь на замовлення пропонують безкоштовні послуги зі створення макетів майбутньої кухні. Цим завжди можна скористатися, при цьому зовсім не обов'язково робити замовлення.

Придивіться до багатофункціональної меблів з вбудованими ящиками і компактним складним столів. На виручку прийдуть також столи з розсувними стільницями або відкидними крилами, складні стільці, які можна вішати на стіну або заховати.

 

У разі, якщо площі вашої стільниці не буде вистачати для комфортної готування, розширте її за допомогою додаткових кухонних елементів - висувною стільниці або острівця на коліщатках.

 

Барна стійка

Компактна барна стійка - ідеальний варіант для дизайну маленької кухні. Вона може заощадити цінні квадратні метри. Однак таке рішення підійде не всім. Його найчастіше вибирають молоді люди без дітей. А ось для сімей з маленькими дітьми або людей у ​​віці потрібно продумати комбінований варіант, де буде присутній невеликий обідній стіл і барна стійка в одній конструкції.

 

Підвіконня-стіл

Якщо потрібно більше робочої зони, то можна підвіконня переробити в стільницю або невеликий обідній стіл. Ця ідея кілька клопітна і витратна, зате дійсно корисна для планування маленької кухні. Тільки не забудьте виконати в підвіконної стільниці кілька отворів для циркуляції теплого повітря. Інакше вікна будуть постійно пітніти, а це загрожує виникненням цвілі.

 

Кутові кухні

Кутове розташування меблів - найбільш популярне. Воно дозволяє задіяти дві суміжні стіни і кут між ними, розставити плиту, мийку і холодильник за принципом «робочого трикутника». Кухня виходить компактною. У кутку можна встановити мийку і розмістити під нею комунікації і фільтрами, доступ до яких потрібен рідко.

Якщо в кутку немає мийки, встановіть в гарнітур зручну висувну або викантную систему зберігання для легкого доступу до предметів зберігання.

Якщо одну сторону кутового гарнітура зробити трохи вже, глибиною 35-45 см, це додасть трохи більше вільної площі приміщенні.

 

Балкон

Наявність балкона можна використовувати для збільшення вільного простору. Зробити це можна просто прибравши віконний блок і на місце колишнього підвіконня встановити стільницю або барну стійку. Але при цьому балкон, звичайно ж, необхідно буде утеплити. Крім того, приєднання заскленої і утепленій лоджії зробить кухню світліше.

 

Вільна стільниця

Стільниця повинна бути максимально звільнена. Тому все, що можна прибрати з робочої поверхні, має бути прибрано, заховано, винесено на балкон. Частина кухонного приладдя постарайтеся розмістити в навісних шафках, а частину можна повісити на рейлінги. Побутові прилади, такі як хлібопічка, мультиварка, мікрохвильова піч, тостер, найкраще заховати у відкритий навісну шафу, поставити на холодильник або підвісити до стіни на спеціальних власниках. Зверху можна залишити тільки чайник.

 

Крім того, намагайтеся не захаращувати свою кухню різними аксесуарами і предметами декору. Це також стосується магнітів на холодильнику, колекцій тарілок з подорожей і т.п. З точки зору дизайну, в маленькій кухні цього не місце.

Вбудована побутова техніка

Заощадити місце на кухні можна за рахунок вбудованої побутової техніки. Так ви збережете не тільки дорогоцінні сантиметри, але і створите ефект цілісності і однорідності фасадів робочої зони. Крім того, побутову техніку можна підібрати зменшених розмірів.

Вбудована витяжка - самий підходящий варіант для маленької кухні. Вона красиво ховається в меблевий гарнітур, займає небагато місця і коштує не дорого. До того ж, в шафку над витяжкою можна додатково використовувати для зберігання різних дрібниць.

 

Створюємо додаткове місце для зберігання

Якщо дозволяє планування, додаткові шафки або полки можна зробити прямо над вхідними дверима.

 

Спеціальні кухонні куточки або диванчики часто мають вбудовані ящики, заховані під сидінням. Дуже зручне і практичне рішення!

Цоколь меблевого гарнітура можна оснастити висувними ящиками для зберігання.

 

Якщо у вас стаціонарний холодильник, використовуйте простір над ним або навколо нього.

Не більше двох кольорів

У дизайні маленької кухні не слід використовувати більше двох кольорів. При чому, в якості основного краще вибрати світлі тони. Ідеальний колір фасадів - білий глянець. Він має властивість відбивати світло, візуально розширює простір і робить його неймовірно стильним. З яскравими і темними фарбами слід бути акуратними. Стеля завжди тільки білий, рівний і матовий. До речі, білі варильні поверхні набагато практичніше темних.

 

Більше світла

При недоліку освітлення інтер'єр вашої кухні буде здаватися тісним і похмурим. Тому подбайте про те, щоб в кімнату надходило максимальну кількість природного світла. Для декору вікон маленької кухні ідеально підійдуть римські штори, рулонні або панельні жалюзі, світлі укорочені фіранки з легкої складанням.

Джерел штучного освітлення повинно бути кілька: вбудована в шафи підсвічування над робочою поверхнею, люстра над обідньою зоною, світильники над барною стійкою. Вони створять додаткові ефекти по візуальному розширенню кухні.

 

 

Будь-яке використання матеріалу можливе тільки з дозволу адміністрації сайту і посилання на джерело.