Каталог
ru
ua

Як обрати обідній стіл

Обідній стіл - один з найважливіших предметів меблів на кухні. Це символ родинного достатку і благополуччя. За ним збирається вся родина, друзі та родичі. Він створює бажаний затишок і комфорт. Тому домашній обідній стіл повинен бути зручним, практичним і довговічним, відповідати приміщенню по стилю, розміру, вільно вміщати всіх домочадців, а іноді і гостей. Для правильного вибору столу потрібно всього лише знати площу обідньої зони і підібрати його так, щоб він відповідав загальному стилю кухні.

 

 

Розмір

Отже, перш за все необхідно визначитися з розміром. Вважається, що на одного сидячого має припадати не менше 60 см ширини і 40 см глибини. А посередині ще має залишатися місце для страв. Слідуючи з цього, для сім'ї з 4-6 чоловік відмінно підійде прямокутний стіл з параметрами 150х90 см. Квадратні повинні мати довжину сторони не менше 90 см.

Для круглих виробів розрахунок робиться по-іншому: найменші мають діаметр 90 см. За столом з діаметром в 110 см відмінно помістяться 4 людини, при діаметрі 130 см - сядуть вже 6 осіб.

 

При цьому необхідно враховувати, що з усіх боків від столу повинен залишатися вільний простір для комфортного проходу і висування стільців - близько 75 см. Якщо в кухні недостатньо місця для відповідного столу, то біля однієї стіни можна поставити лавку, а стільці - з іншого.

Форма

Ну звичайно ж, прямокутний стіл - це класика. Він дуже зручний, місткий і компактний. Його простіше розмістити в обідній зоні, наблизити до стіни, в кут або розташувати по центру кухні.

 

 

Квадратні столи - здорово економлять простір і добре підходять для маленьких кухонь. Перебуваючи в кутку, вони стануть відмінним варіантом для сім'ї з двох чоловік. Серед недоліків прямокутних і квадратних столів, варто відзначити наявність кутів, про які, наприклад, може вдаритися дитина. Але в такому випадку слід звернути увагу на моделі з заокругленими кутами.

Овальні та круглі конструкції роблять інтер'єр кухні більш цікавим, а сам простір більш безпечним. Круглий стіл має перевагу в тому, що всі обідають можуть легко спілкуватися, і ніхто не сидить на чолі столу. А ще за ним може потіснитися набагато більше гостей, ніж за прямокутним з такою ж площею. Овальні столи мають всі переваги круглих і прямокутних: вони відмінно підходять для великих сімей, зручні, мають чудовий зовнішній вигляд.

 

 

Але такі обідні столи мають деякі недоліки: їх неможливо наблизити до стіни, і вони вимагають більше місця. Тому підходять тільки для просторих кухонь.

Дерево

Найпопулярнішими є столи з натурального дерева, МДФ і ДСП. Вони доступні за ціною і прості в догляді.

Столи з натурального дерева найміцніші, довговічні і надійні, відрізняються відмінним зовнішнім виглядом. Залежно від породи дерева, можуть мати різний відтінок і фактуру. Такі столи відмінно вписуються в класичний інтер'єр і будуть незамінними на кухні, де вже є дерев'яні предмети меблів. Мають один лише недолік - не малу вартість, що цілком виправдовується якістю і екологічністю. 

 

Стіл Кіль, Waldberg

 

Вироби з шпонированного МДФ виглядають практично так само, як і дерев'яні. Це досить довговічний матеріал, міцний, що не вимагає особливого догляду і порівняно не дорогий.

 

Стіл Лаціо, Світ меблів

 

Ламіноване ДСП - це стандартний бюджетний варіант для кухонь, але також і недовговічний. Поверхня такого матеріалу може мати безліч фактур. Але з такими меблями необхідно буде звертатися дуже акуратно: не ставити гарячі чашки, не використовувати ріжучі предмети, берегти від постійного потрапляння вологи, через яку поверхню може набрякнути. Товщина ДСП може бути різною: від 16 до 22 мм. При чому, чим вище цей показник, тим надійніше буде виріб.

 

Стіл Жанет, Мелітополь Меблі

 

Дуже часто зустрічаються вироби, що складаються з двох типів матеріалів. Як правило, натуральне дерево і МДФ дорожче, легше і приємніше на дотик. Тому з них може бути зроблена стільниця (або найбільш видимі частини виробу). З більш важкого і шорсткого ДСП робляться каркас або ніжки.

Скло

Столи зі скляною стільницею виглядають стильно, легко і оригінально. Вони візуально не захаращувати приміщення і добре підходять для маленьких кухонь. При цьому досить надійні і на них можна поставити гарячий посуд.

Стіл обідній Лео, Richman

 

Для виготовлення скляних столів використовують матеріал, який має досить високу міцність, витримує сильні удари. Розбити таку стільницю досить складно, все ж з нею потрібно звертатися обережно. Крім того, за склом складніше доглядати і протирати від розлучень. Його поверхня здається холодною, тендітною і занадто «дзвінкою».

Як правило, скляні столи мають металеві або дерев'яні ніжки. Оптимальна товщина скла - 10 мм (мінімально 8 мм). А саме скло може бути прозорим, матовим або тонованим. На столах, зроблених в заводських умовах повинна бути наклейка tempered glass.

 

Пластик

Моделі з пластику вважаються менш популярними. Їх чаші вибирають ті, хто хоче підкреслити яскравість кухонного інтер'єру, внести свою родзинку. Погодьтеся, столи салатового, червоного, апельсинового, жовтого кольору будуть виглядати дуже навіть оригінально. До того ж, спеціальний пластик для кухонних меблів є досить міцним і якісним. За ним просто доглядати, але гарячі каструлі ставити все ж не рекомендуємо.

Стіл складаний Ідея, Papatya

 

Ротанг

Ротанг - дуже міцний і довговічний матеріал, що створює теплу домашню атмосферу. Плетені меблі з ротанга частіше використовується на дачі. Можливо тому, що візуально вона виглядає більш масивно і громіздко, тому зовсім не підходить для наших, як правило, не великих кухонь. Крім того, такі меблі необхідно регулярно протирати, щоб в щілинах не накопичує пил і дрібні крихти. Щоб столом з ротанга було зручно користуватися, такі столи зазвичай зверху покриваються товстим склом.

Стіл Merlot, Neolo

 

Метал

Метал у виробах домашнього використання найчастіше використовують для виготовлення підстави і поєднують зі скляними або пластиковими стільницями. Такі меблі буде добре виглядати на кухнях або обідніх залах з сучасним інтер'єром.

Стіл Лейпциг, Waldberg

 

Ніжки

Класичний стіл має 4 ноги і найбільший асортиментний ряд. Три опори, як правило, зустрічаються у виробах круглої форми. Це також досить зручно, функціонально і оригінально.

У моделей з двома ніжками є один важливий нюанс - відсутність можливості комфортно розташуватися по торцях столу, адже ноги просто нікуди буде подіти.

Стіл Баварія, Мелітополь Меблі

 

Одна опора надає меблям легкість і невагомість. Такі оригінальні столи стають все більш популярними в сучасних інтер'єрах. Вони також досить стійкі і, до того ж, зручні, тому що не заважають ногам вільно розміститися під стільницею.

Стіл Мас Франс, BARSKY

 

Розкладні

Розкладні столи - просто геніальне і незамінне рішення для невеликих кухонь, прийому гостей і сімейних застіль під час свят. Такі моделі можуть мати форму маленького столу на 4 персони і трансформуватися в величезну меблі для 6 або 8 чоловік. У комплекті такий розсувний меблів завжди йде додаткова стільниця.

Стіл обідній Корал, Richman

 

Дизайнерські

Якщо ви хочете прикрасити свою кухню чимось оригінальним, зверніть увагу на столи з мозаїкою тераццо.

 

Сьогодні також в тренді яскраві кольори, які можна зустріти у пластикових, скляних і навіть дерев'яних виробів.

 

 

Будь-яке використання матеріалу можливе тільки з дозволу адміністрації сайту і посилання на джерело.