Каталог
ua
ru

Як обрати жорсткість матрацу

Період сну надзвичайно важливий, бо на нього припадають години, коли тіло і мозок відпочивають, відновлюються. Від того, наскільки вам комфортно спалося, залежить самопочуття, настрій і продуктивність протягом дня. Незручне спальне місце — це одна з основних причин болю в хребті та суглобах, недосипання і хронічної втоми. Якщо ви зіткнулися з однією з цих проблем, саме час переглянути рівень жорсткості матраца. Але краще діяти на випередження й одразу обирати виріб, що гарантує повноцінний нічний відпочинок і запобігатиме проблемам зі здоров'ям.

Що таке жорсткість матраца і на що вона впливає

Щоб під час сну організм відпочивав повною мірою, необхідно правильно організувати спальне місце. Це має бути максимально комфортний матрац, який надає правильну підтримку хребту в його природному положенні. Саме жорсткістю називають здатність матеріалу зберігати форму, незважаючи на вплив сплячої людини.

Якщо поверхня занадто жорстка і чинить опір вашому тілу, хребет почне прогинатися дугою вгору. Надто м'який матрац, навпаки, буде через навантаження просідати, і хребет стане прогинатися вниз. При цьому жорсткість спального місця впливає не тільки на комфорт, а й на здоров'я людини. Сильне напруження спини та зміщення хребців призводить до погіршення кровообігу, а також проблем із судинами та нервовою системою. Тому важливо підібрати ступінь жорсткості матраца, яка забезпечить необхідний ортопедичний ефект.

Рівні жорсткості матраца

Згідно із загальноприйнятою класифікацією, матраци бувають жорсткими, м'якими та середньої жорсткості. Також виділяють два нейтральні рівні: помірно жорсткий та помірно м'який. А залежить цей параметр від особливостей структури та наповнювачів, які використовуються. Якщо варіанти на пружині можуть бути різними, то безпружинні вироби виготовляють, як правило, жорсткими або середніми. 

Незважаючи на те, що саме по собі поняття жорсткості матраца не є абсолютною величиною, при виборі конкретної моделі цей фактор вважається визначальним. Перед тим, як визначитися з виробом, рекомендуємо ознайомитися з основними різновидами матраців.

М'які 

Такі вироби легко згинаються, підтримуючи поперек і даючи змогу м'язам відпочити, а крові — правильно циркулювати. На м'якій поверхні буде зручно спати любителям сну на боці, вагітним і людям, які скаржаться на болі в попереку та суглобах. Найчастіше м'які матраци — це конструкції з блоками незалежних пружин і наповнювачем з латексу. Також виділяються моделі з матеріалів з ефектом пам'яті та безпружинні екземпляри з натурального латексу.

Матраци м'які

Матраци м'які

Помірно-м'які

Варіант трохи жорсткіший за попередній, здатний рівномірно підтримувати хребет і дає змогу приймати натуральне положення в процесі сну. Як правило, помірно-м'які матраци створюють безпружинними, з використанням латексу, але зустрічаються екземпляри з пружинними блоками. У деяких випадках для виготовлення чохла застосовується тонкошаровий спанбонд. Вироби цієї категорії найкраще підходять для людей з низькою активністю.

Середньої жорсткості

Такий рівень жорсткості багатьма вважається універсальним. Подібні вироби сильно не проминаються, але й не чинять інтенсивного опору. На ринку представлені як пружинні матраци середньої жорсткості, так і безпружинні варіанти з натурального латексу, піни, з ефектом пам'яті. Основна перевага моделей досягається завдяки гармонійному поєднанню еластичних матеріалів з більш твердими.

Матраци середньої жорсткості

Матраци середньої жорсткості

Помірно-жорсткі

Подібний матрац є міцною опорою для тіла, він майже не продавлюється під вагою людини, тому спина залишається прямою. Зважаючи на цю особливість, рекомендується для людей, які хочуть скорегувати свою поставу. Як наповнювач для таких виробів використовують пружинні блоки, термовойлок, середньо-жорсткі піни. Дуже щільний матеріал, що забезпечує необхідний ортопедичний ефект, виготовляють із кокосових волокон (кокосова койра).

Дуже жорсткі

Максимальна жорсткість матраца забезпечує рівномірний розподіл ваги тіла людини по всьому периметру ліжка та відпочинок для плечей і стегон, стійкість до інтенсивних навантажень. З іншого боку, такий виріб підійде не кожному, і перед його купівлею рекомендується проконсультуватися з фахівцями. Матраци підвищеної жорсткості виготовляють виключно безпружинними. Найбільш затребуваними є моделі з кокосової койри, а чим щільніша структура, тим більш пружна постіль.

Жорсткі матраци

Жорсткі матраци

Як визначити необхідну жорсткість матраца

Спальна поверхня -— це досить делікатний виріб, сприйняття якого може суттєво відрізнятися. Відповідно — для кожної людини оптимальною може бути різна жорсткість матраца. При купівлі конкретного рішення слід враховувати масу індивідуальних особливостей користувача: 

  • вік і стан здоров'я;
  • вагу та статуру;
  • особливості сну;
  • основний вид діяльності та спосіб життя загалом.

Підбираємо жорсткість матраца залежно від зросту і ваги

Є кілька загальних рекомендацій щодо вибору жорсткості матраца залежно від комплекції людини. За ваги 40-60 кг професіонали радять спати на м'якій або середній поверхні. За ваги в діапазоні 60-90 кг підходящим може бути будь-який варіант, на чолі кута стають інші чинники. Для людей, які важать понад 90 кг, рекомендуються жорсткі вироби, оскільки м'які будуть сильно прогинатися під вагою тіла.  

Існує також усереднена таблиця жорсткості матраців, яка враховує вагу та зріст користувача.

Зріст (см)

Вага (кг)

до 50

50-55

55-65

65-75

75-85

85-95

>90

до 155

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

155-165

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

жорсткий

165-175

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

175-185

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

жорсткий

185-195

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

>195

м'який

м'який

м'який

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

середньо-жорсткий

жорсткий

Чи залежить вибір матраца від віку людини

Вік також відіграє важливу роль при виборі матраца. Наприклад, для новонароджених і діток ясельного віку актуальна жорстка поверхня, оскільки у них тільки формується кістково-м'язова система. Оптимальним рішенням стане безпружинна постіль. Жорсткість матраца для підлітків може бути середньою або помірною, оскільки хребет остаточно формується саме в цей період життя.

Середньо-жорсткі вироби вважаються нейтральними і підходять практично кожній людині. Водночас, це ідеальний варіант для людей віком 25-45 років. Для сплячої людини більш вікової групи рекомендується м'яке ліжко. При цьому моделі з наповнювачем з мемориксу або натурального латексу, які вирізняються високою пружністю, вважаються найкращим вибором для літніх людей. Вибір матраца коригується, якщо є хронічні захворювання спини. Відповідно до медичних показань може бути запропонована більш тверда поверхня.

Визначаємо жорсткість матраца для пари

Найважче визначитися з жорсткістю матраца, коли його купують для двох. Особливо якщо є значна різниця у вазі та віці. Стандартне рішення -— взяти два матраци з оптимальними для кожного користувача властивостями. Крім того, існують спеціальні модифікації з поздовжнім зонуванням, де кожна з половин виконана з різних матеріалів. Для пар з великою різницею у вазі виробники пропонують варіанти з пружинними блоками різної жорсткості.

Який матрац вибрати

Ознайомившись з нюансами вибору матраців, ви зможете купити ідеальне рішення для сну. При цьому в усьому розмаїтті вироби доступні в нашому інтернет-магазині АКЛАС. Наша компанія реалізує пружинні та безпружинні, односпальні та двоспальні, ортопедичні та дитячі моделі від таких перевірених брендів, як MatroLuxe, Come-For, Ultima Sleep, Gute Nacht та інші. Ви зможете вибрати модель, яка підійде для вашого способу життя та стану здоров'я, а також задовольнить персональні вимоги в плані комфорту та дизайну.